Bijeljina, Meše Selimovića 23a +387 55 227 310 i +387 55 227 311

  • Blog
  • Patrola CRNA GORA 2021 - šesti dio

Patrola CRNA GORA 2021 - šesti dio

Piše: Stanko Zarić

Slučajno ili ne, osvanuli smo u Podgorici baš na 15-tu godišnjicu crnogorske državnosti. Na centralnom trgu spremala se proslava i parada, pa smo se, kao i svi radoznali putnici osjećali pozvanim.

 podgorica1

Prateći zvuke Ivanovih korita sa razglasa stigosmo na mjesto proslave, ali iako je bilo tek 11 sati izgleda da smo zakasnili. Ostao je još jedino svečani vod da smota crveni tepih i jedan mladi funkcioner koji se trudio da bude susretljiv svome biračkom tijelu. Nekoliko vojnika je pokazivalo lako naoružanje ispred tri parkirana vojna vozila, ali sve u svemu, ništa impresivno nismo vidjeli. 

podgorica2

Sama Podgorica se iz godine u godinu toliko mijenja, gradi i uvećava, da nam je teško prepoznati poznata mjesta. 

podgorica3

Izlazeći iz Podgorice neki slučaj nas je naveo da krenemo ka Nikšiću preko Danilovgrada. Neuobičajeno, ali nismo htjeli da insistiramo na glavnoj magistrali, nego da vidimo i druge opcije. Put je solidan, ali ima dionica na kojima treba biti oprezan, jer krajolik neiskusnom vozaču za čas odvuče pogled. A pogled na lijevu stranu od puta je stvarno fantastičan. Od kad se pređe most na Zeti stalno se penjete zavojima i serpentinama, a odsustvo putokaza vam može unijeti sumnju da li ste na putu za Nikšić ili neko nebesko tijelo... Pogled ulijevo vam kaže da ste se već odvojili od zemlje. 

ostrog3

Negdje na vrhu ugledasmo restoran sa vidikovcem, a samo nekoliko kilometara dalje ispred nas ukazao nam se u stijeni Manastir Svetog Vasilija Ostroškog. Da smo htjeli ovako da ga nađemo vjerovatno bismo prvo zalutali, ali nešto nas je baš ovim putem povelo. 

ostrog2

Stjetih se donjeg manastrira od prije 20 godina, skrivenog iza velikih smreka i čempresa, sa velikim travnjakom. Sjetih se jutarnje službe na kojoj pored sveštenika bejaše još samo pet-šest putnika, namjernika, kao što sam i sam bio. Sjetih se da sam na ovom mjestu krstio oca sa četiri sina koji nemaše kuma tog jutra... 

ostrog4

ostrog5

Manastir je ovog jutra bio prepun vjernika i posjetilaca. Danas je sve nekako sređeno, popločano kamenom, sa novim konacima i sa malom crkvom posvećenom Svetom mučeniku Stanku. Kažu da su Turci mučili čobanče Stanka Aleksića da im kaže gdje su mošti Svetog Vasilija, da ih bace i spale, ali Mučeni Stanko nije rekao. Njegove netruležne ruke su položene u ovu crkvicu.

ostrog4

U gornji manastir se obično ide pješice, asfaltnim putem ili prijekim stepenicama, a uspon može biti naporan za one koji nisu u dobroj kondiciji. Mi smo krenuli autom do velikog parkinga da bar malo prekratimo uspon. Već na samom prilasku gonjem manastiru hvatao se polako red brojnih vjernika koji su došli da se poklone moštima Čudotvorca Vasilija Ostoškog. Obavezno ponesite neku flašicu da naspete svetu vodicu, a možete kupiti i osveštane ikone, kandila, svijećnjake, brojanice, krstiće ili druge suvenire.

oistrog6

ostrog7

Nakon poklonjenja moštima Svetog Vasilija vrijedi malo posjediti na kamenom bedemu, Na ovom mjestu lako je naći neki mir i okrijepiti dušu.

ostrog8

Sunčan dan koji nam je Sveti Vasilije danas namijenio samo je pojačao utisak uzvišenosti ovog mjesta. Danas, kada sve traje kao treptaj i biva zaboravljeno do sljedećeg jutra, kada smo zatrpani obiljem informacija i događaja, kada živimo u besomučnoj jurnjavi za poslom, novcem, imanjem... provesti dan na mjestu gdje je sjećanje i poštovanje vječno je apsolutno iscjeljujuće. 

Nakon povratka kući, sredićemo utiske, sortirati foto i video galerije i rado ćemo to podijeliti sa vama u narednim danima. Nadamo se da smo vam prenijeli bar djelić onoga što smo vidjeli i da smo vas ovim pozvali da i sami krenete na odmor u Crnu Goru. Možda nismo bili objektivni, a i kako bismo bili nakon više od godine zatvorenosti, izolacije, bolesti, straha, besposlice... Nas je Crna Gora očarala... Tvrdim da će i vas ovog ljeta!

Srećan put!

Patrola CRNA GORA 2021 - prvi dio

Patrola CRNA GORA 2021 - drugi dio

Patrola CRNA GORA 2021 - treći dio

Patrola CRNA GORA 2021 - četvrti dio

Patrola CRNA GORA 2021 - peti dio

Patrola CRNA GORA 2021 - šesti dio

{/tabs}

UPIT ZA REZERVACIJU

Nedavno pregledano

ADRESA

Bijeljina, Meše Selimovića 23a

TELEFON

+387 55 227 310

E-MAIL

info@happytravelbn.com

INFORMACIJE

Radno vrijeme: 

  • pon - pet: 08-20 h
  • subota: 09-15 h

Svi programi putovanja koji se nalaze na našoj web stranici su isključivo INFORMATIVNOG i PROMOTIVNOG karaktera. Zvanični programi putovanja sa cjenovnikom dostupni su u agenciji i oni su sastavni dio ugovora o putovanju.

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter za najatraktivnije ponude
Light rain
Bijeljina | 17.67°C

Ko je na mreži: 1222 gostiju i nema prijavljenih članova