Bijeljina, Meše Selimovića 23a +387 55 227 310 i +387 55 227 311

  • Blog
  • Patrola CRNA GORA 2021 - peti dio

Patrola CRNA GORA 2021 - peti dio

Piše: Stanko Zarić

Danas puštamo mašti na volju, da nas trenutno raspoloženje vodi kuda ćemo. Jutro poslije kiše nam je poslalo prvi prijedlog - Sveti Stefan. Sa magistrale nam se ukazao u izmaglici, božanstven, zapljusnut velikim talasima. Iako usnuo, sa spuštenim žaluzinama, i dalje nestvaran, vanvremenski. Kao da je otrgnut sa nekog rajskog mjesta i dodijeljen nama ovdje. Šum talasa nam se činio kao da čujemo njegov usnuli dah.

sveti1

Pogledom prelazimo preko luksuznih vila koje s visine stražare nad ovom ljepotom i pitamo se kako li izgleda život u njima. 

Idući prema Petrovcu i Sutomoru svako malo zastajemo, jer na mnogo mjesta panoramski pogled na pučinu ostavlja bez daha. S magistrale nam je pažnju privukla velika plaža u Buljaricama, pa smo sišli da je vidimo. Osim starog omladinskog kampa, potpuno je prazna i pravo je čudo da ovdje već nije nikao neki rizort ili luksuzni hotel.

pogled1

Ako želite da vidite baš velike talase u Jadranskom moru onda idite u Dobre Vode. Tirkizna voda se tu očas posla uskomeša i podigne u velike talase koji lupaju o betonsku i kamenu obalu. Reklo bi se da je tjera mali povjetarac, ali ipak, neka čudna vazdušna sila se tu krije. Nije ni čudo što se obližnji hotel zove Ruža vjetrova

ruza vjetrova

ruza vjetrova2

Da li ove talase možemo pratiti sve do Velike plaže u Ulcinju? Nego šta. Zamislite, 13 km savršenog pijeska i plićaka preko koga se talasi slažu jedan preko drugog, poput tananih kora najslađe baklave. E na to me je ovaj pejzaž podsjetio. Valjda je to neka refleksna reakcija na užitak. Mnogo je lijepo ovdje u Ulcinju. Ovdje svako dijete treba da ostavi otiske stopala šljapkajući po plićaku. Ovdje morate napraviti najveću kulu od pijeska. Ovdje morate slanom rukom pojesti krofnu sa kremom. 

Nebo se ovdje natmurilo, kao da je ljubomorno na ljepotu tananih talasa, pa nam je kvarilo fotografije, ali... znali smo da je to njihova predstava za nas i da se oni beskrajno vole i ko zna gdje stapaju u jedno.

ulcinj1

Ima li ovog raja još? Gdje mu je kraj? Ako kraja ima on je negdje puno iza Ade Bojane. Ovdje ne znate da li ste na moru ili na rijeci. Da li se rijeka uliva u more ili je obrnuto. Da li ste slani ili slatki. Da li ste srećni ili žalite što ćete nekad morati kući. Da li ste obučeni ili ste goli. Ovdje je sve pomiješano. A opet, sve vam je ravno, što se kaže, ravno do mora. Bukvalno. Na ovom mjestu vas je baš briga za sve. Eto, da znate da postoji i takvo mjesto na svijetu.

bojana1

Ručaćemo na rijeci, ispod razapetih ribarskih mreža. Riblju čorbu nam serviraju u kazačetu, direktno sa vatre. Vjerovatno se to savršenstvo ukusa samo za nas krčkalo cijelog dana. 

 bojana2

Još prvog dana obećali smo da ćemo se vratiti ka Boki Kotorskoj, jer smo znali da je ostalo puno mjesta koje se obično projure u želji da što prije dođete do svog ugovorenog smještaja. Velika plaža Jaz obično vas privuče da se zaustavite i napravite nekoliko panoramskih fotografija, ali ona svakako zaslužuje da se s glavnog puta odvojimo i siđemo do nje. Protegla se duga, preduga, a šum blagih talasa nas je pozivao da ostanemo što duže.

jaz

Htjeli smo da danas vidimo i to mistično mjesto Luštica. Nije ga lako naći, a čak ni kad uhvatite dobar pravac niste sigurni gdje ćete izaći. Luštica se skrila ispod strmih litica, a sa serpentina se vidi samo pučina. Na dva mjesta nas je zaustavila rampa na putu i obezbjeđenje, ali smo ih zamolili da prođemo. Parkirali smo i izašli da napravimo nekoliko fotografija, ali smo ubrzo upozoreni da objekti nisu za slikanje. 

lustica1

Luštica izgleda nestvarno. U svakom slučaju ne liči na mjesto u Crnoj Gori. Prije se ima utisak da ste u nekom italijanskom mondenskom gradiću. U svakom slučaju, sada je pusto i sterilno, bez drvceta, bez trave, bez ikoga. Jedine osobe koje smo vidjeli su 3 čuvara koji komuniciraju radio stanicom. Vjerovatno su nas posmatrali kao uljeze.

lustica2

Otišli smo iz ove sablasne ljepote, bilo gdje... I vozeći se dalje došli smo u, činilo nam se, najdražesnije naselje koje smo vidjeli. Došli smo u Bigovo. Malo ribarsko mjesto u dubini uske uvale, gdje put ima kraj. Da li zbog sablasne Luštice ili zbog šarma ovog mjestašca, došlo nam je da iz Bigova dalje i ne idemo, da kupimo malu barku, zabacimo mrežu, pa šta nam bog da...

bigova1

Neki đavo u čovjeku ga potjera da ipak okrene auto na uskoj obali, gdje se odavno niko nije okrenuo.

Nakon par kilometara vožnje ukaza nam se posljednji sunčev zrak iznad Boke... Vrijeme je da pođemo u Podgoricu i pozdravimo more bar do ljeta...

Nastaviće se...  

 bigova2

Patrola CRNA GORA 2021 - prvi dio

Patrola CRNA GORA 2021 - drugi dio

Patrola CRNA GORA 2021 - treći dio

Patrola CRNA GORA 2021 - četvrti dio

Patrola CRNA GORA 2021 - peti dio

Patrola CRNA GORA 2021 - šesti dio

UPIT ZA REZERVACIJU

Nedavno pregledano

ADRESA

Bijeljina, Meše Selimovića 23a

TELEFON

+387 55 227 310

E-MAIL

info@happytravelbn.com

INFORMACIJE

Radno vrijeme: 

  • pon - pet: 08-20 h
  • subota: 09-15 h

Svi programi putovanja koji se nalaze na našoj web stranici su isključivo INFORMATIVNOG i PROMOTIVNOG karaktera. Zvanični programi putovanja sa cjenovnikom dostupni su u agenciji i oni su sastavni dio ugovora o putovanju.

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter za najatraktivnije ponude
Light rain
Bijeljina | 17.67°C

Ko je na mreži: 1216 gostiju i nema prijavljenih članova