Bijeljina, Meše Selimovića 23a +387 55 227 310 i +387 55 227 311

  • Blog

Afrički Karibi ! Đerba

Ostrvo s kristalno čistim morem prekrivenim urminim palmama
djerba naslovnaĐerba je ravno ostrvo površine 614 km2, okrenuto prema južnoj obali Tunisa i povezano sa kopnom nasipom dužine 6 km. Njegova obala je prekrivena kristalno čistim morem, a prekrivena je urminim palmama, maslinama starim tri hiljade godina, cvećem i plodovima svih mediteranskih vrsta.
Ovde, među magijom prirode i vremena, živi mitologija. U antičko doba ostrvo je bilo poznato kao Lotofagitis, mesto gde su, u Homerovoj Odiseji, Uliks i njegovi pratioci susreli Lotofage ili Lotoždere. Ostrvo ima bujnu vegetaciju, ali nema ni traga od cvetova lotosa koje su jeli neki od Uliksovih pratilaca, koji su tada izgubili svako sećanje na svoje prošle živote.
Ko poseti ovu oazu mira i snova, dožive će magičnu opuštajuću atmosferu usred blistavih belih kuća i zelenih vrtova. Na ostrvu se nalazi i oko 200 malih džamija.
Houmt - Souk
Houmt-Souk je najvažniji grad na ostrvu Djerba i jedan od najživopisnijih u Tunisu. U njemu se nalaze nepogrešivi Funduci, gostionice s velikim dvorištima okruženim belim lukovima u kojima bi trgovci u prolazu boravili sa svojom robom.
Grad se razvio oko soukova, gde možete pronaći impresivnu količinu i raznovrsnost domaćih zanatskih proizvoda kao što su tradicionalna odeća, ćebad tkani na isti način još od vremena Hanibala, ručno rađeni zlatni i srebrni nakit, kožna galanterija, slama. tepisi, keramika i predmeti od terakote.
Da posjetim na Đerbu.


Mesta za posetiti uključuju Muzej folklora i popularne umetnosti, koji izlaže narodne nošnje i nakit, i arapsku tvrđavu Borj el-Kebir, koja datira iz 14.veka.
Gradovi ostrva Djerba
Svaki grad na ostrvu poznat je po određenim rukotvorinama ili je mesto od istorijskog značaja: Ajiim za pecanje sunđera; El-May zbog svoje šarene pijace; Fatou za svoje fino pletene korpe; Guellala, centar za proizvodnju ručno rađene keramike i grnčarije iz vremena kralja Mide; La Ghirba, za jednu od najstarijih i najpoznatijih sinagoga na svetu; Mahbounin, kraljevstvo vrtova; Midoun, zbog svoje plesne kulture; Gougou i Sedouikech za ručno rađene kamilje njuške, korpe za ribu i slamnate šešire.
Južno od Tunisa
Djerba nisu samo bele peščane plaže, azurno more i odmor. To je takođe početna tačka za otkrivanje južnog Tunisa i njegovog neospornog protagoniste: pustinje.
Iza rimskog nasipa, koji vodi na kopno, nalazi se Medenin sa svojim Ghorfas (starim žitnicama) i Tataouine, ispostava čuvene francuske Legije stranaca. Tokom dana, na leđima kamile, možete uživati ​​u obilasku dina oko Douza. Ne propustite čaroliju pustinjske noći pod zvezdama.
Vozilom na sva četiri točka možete posetiti veličanstvene planinske oaze Chebiba, Mides i Tamerza, s njihovim cvetnim šumarcima palmi, legendarni Tozeur, glavni grad juga sa svojim karakterističnim kućama oker boje, ili uroniti u sumporne vode oaze Ksar Ghilane, koja se nalazi na dubokom jugu i okružena pustinjom. Tozer je ogroman gaj palmi od 1000 hektara u kojem skoro 260.000 stabala palmi, navodnjavanih sa 200 izvora, daje najbolje hurme u Tunisu.

Tipična jela Tunisa
Jagnjetina i riba su glavni sastojci tuniske kuhinje. Još jedna veoma poznata namirnica je kus-kus, koji prati sve vrste jela. Brik peciva – cigara rolnice i mechuia salata sa paradajzom i paprikom su ukusna predjela, kao i sveži hleb i umaci, sardine, masline, pečene zelene paprike i harisa (čili sos). Urme su pravi specijalitet. Tipična pića uključuju čaj od mente i tursku kafu.

ŠTA OBIĆI U DJERBI
Spomenici i muzeji na Djerbi

HOUMT-SOUK
Houmt-Souk, što na lokalnom jeziku znači "pijaca", sa populacijom od oko pedeset hiljada ljudi, danas je glavni grad ostrva i jedan od najživopisnijih gradova u Tunisu. Houmt-Souk oduševljava turiste zamršenim ulicama bogatim orijentalnim blagom, malim kafićima i impresivnom količinom i raznovrsnošću domaćih rukotvorina. Dugačak souk je odlično mesto za kupovinu tkanina koje nose mnoge lokalne žene, ćebadi tkanih kao iz vremena Hanibala, zlatnog i srebrnog nakita od zanatskih radova, kožne galanterije, slamnatih prostirki, grnčarije i terakote.

GHIRBA SYNAGOGUE
Djerba je dom jedne od najstarijih jevrejskih zajednica na svetu. Sinagoga El Ghriba u Hara Seghiri jedna je od najstarijih i najpoznatijih na svetu po manastiru uz čije temelje se nalazi mesto koje datira iz 586. godine pre Hrista; sinagoga i manastir na ostrvu svedoče o prisustvu jevrejske manjine koja ovde živi vekovima ili čak milenijumima.
 
EL-MAY, FATOU, GUELLALA
El-May je šarena pijaca, dok Fatou proizvodi lepo pletene korpe i prostirke od rogoza. U gradu Guellala, izvrsna grnčarija i keramika se ručno izrađuju još od vremena kralja Mide.

Djerba EXPLORE
Osim zanimljivog muzeja Lalla Hadria, koji uključuje preko 1000 godina umetnosti i istorije, park vam omogućava da se vratite u prošlost posetom Menzelu i otkrivanjem drevnih tradicionalnih zanata kao što su tkač ćilima ili zanatlija koji rade od pruća. Svet Djerba Explore, jedinstven je i inovativan projekat u mediteranskom basenu. Kultura i istorija, opuštanje i zabava su fantastično pomešani.
 
MUSEE DU PATRIMOINE
Avenue Habib Thameur Houmet Essouk
Musee du Patrimoine u Djerbi je obavezna stanica koja vam omogućava da otkrijete drevne tradicije, običaje i tradiciju ostrva. Muzej je pogodan za ovu informativnu i senzibilizirajuću ulogu i poziva vas da otkrijete blago bogate kulture ostrva.

Izleti u Đerbi

ĐERBA GOLF KLUB
Midoun Đerba
Golf klub Djerba je dizajnirao Martin Hawtree i otvoren je u novembru 1994. Staza golf kluba Djerba, 120 hektara, proteže se oko 27 rupa između urminih palmi, bagrema i bara sa vodom. Neki plovni putevi ne prelaze širinu od 40 metara, a ruta završava na moru. www.djerbagolf.com

TATOOINE
Džipom je moguće otići u unutrašnjost i doći do Tatouinea, grada poznatog po jedinstvenoj berberskoj arhitekturi u svetu. Grad čine "ksouri", stare štale koje su postale uporište Berberskog naroda, sada šarmantne i misteriozne. Tatouine je poznat i po scenama iz Star Wars filmova, snimanih na ovim prostorima.
 
DOUZ
U blizini slanog jezera Chott el Jerid, dolazite do Douza, "kapije u Saharu". Grad je smešten u nekadašnjoj najvažnijoj oazi tog područja i odatle počinje većina pošiljki za otkrivanje Sahare. Douz se svake godine slavi čuvenim "Festivalom Sahare", jedinstvenim događajem u svetu kojim se otkriva istorija ove fascinantne zemlje.

NACIONALNI PARKOVI:
Na jugu Tunisa nalaze se nacionalni parkovi Sidi Toui i Jebil. Prvi se prostire na preko 63 kilometra, gde se ravnice izmenjuju sa malim dinama, riječnim koritima, polusušnim područjima i reljefom Djebel Sidi Toui. Umesto toga, Nacionalni park Jebil najveći je u Tunisu i proteže se oko 1500 milja do granice Grand Erg Oriental. Park obuhvata prekrasan pustinjski krajolik sa peščanim dinama preko 200 metara.

Patrola CRNA GORA 2021 - šesti dio

Piše: Stanko Zarić

Slučajno ili ne, osvanuli smo u Podgorici baš na 15-tu godišnjicu crnogorske državnosti. Na centralnom trgu spremala se proslava i parada, pa smo se, kao i svi radoznali putnici osjećali pozvanim.

 podgorica1

Nastavi sa čitanjem

Patrola CRNA GORA 2021 - peti dio

Piše: Stanko Zarić

Danas puštamo mašti na volju, da nas trenutno raspoloženje vodi kuda ćemo. Jutro poslije kiše nam je poslalo prvi prijedlog - Sveti Stefan. Sa magistrale nam se ukazao u izmaglici, božanstven, zapljusnut velikim talasima. Iako usnuo, sa spuštenim žaluzinama, i dalje nestvaran, vanvremenski. Kao da je otrgnut sa nekog rajskog mjesta i dodijeljen nama ovdje. Šum talasa nam se činio kao da čujemo njegov usnuli dah.

sveti1

Nastavi sa čitanjem

Vikend u Budimpešti

Piše: Stanko Zarić

U potrazi za odgovorom na pitanje: Da li je Budimpešta najljepši grad na Dunavu ili je Dunav naljepši baš u Budimpešti?

Nakon mučne i tragične životne epizode obilježene Covid-om, sa puno sreće dočekasmo prvi izlet do neke od evropskih metropola. Čak i u najsrećnija vremena, Budimpešta je bila na listi najtraženijih destinacija, a sada nam se Mađarska ponudila kao prvi izbor za turistički izlazak iz ovih naših ex-Yu prostora. Moglo bi se reći da baš imamo sreće što je tako.

budimpesta1

Nastavi sa čitanjem

Patrola CRNA GORA 2021 - četvrti dio

Piše: Stanko Zarić

Priču o odmoru u Crnoj Gori teško je zamisliti bez Pearl Beach Hotel & Resort 4* u Čanju. Skoro da nema nikog ko u nekoj fazi nije razmišljao o ovom hotelu, pa evo prilike da svima prenesemo utiske...

pearl8

Nastavi sa čitanjem

Patrola CRNA GORA 2021- III dio

Piše: Stanko Zarić

U smiraj prvog dana našeg boravka u Crnoj Gori odlučili smo da ćemo se vratiti na ovu stranu, jer smo znali da nam Boka nije rekla posljednju riječ. Produžili smo pravo u Bečiće, u hotel koji je napravio najbolji posao pred ovu sezonu - hotel MEDITERAN 4*.

mediteran 3

Bez okolišanja, želimo da provjerimo šta je toliko čarobno u ovom hotelu i zbog čega je tako brzo rasprodat. Najbolji način da to otkrijemo je da se tu smjestimo.

Nastavi sa čitanjem

Patrola CRNA GORA II dio

Piše: Stanko Zarić

Dobro jutro Crna Goro!
Nakon dana provedenog u putu i obilasku istoka Republike Srpske i čvrstog sna u Gradu sunca u Trebinju, krećemo u naše istraživanje crnogorske obale. 

Put do granice sa Crnom Gorom je kratak i prijatan za vožnju, a procedura na granici krajnje jednostavna. Sem lične karte ili pasoša, za prelazak granice vam ne treba više ništa! Nisu potrebni nikakvi testovi i najava je da se to neće mijenjati tokom sezone. Ne traže se ni potvrde o vakcinaciji. Najkraće rečeno, prelazimo granicu kao u najbolja vremena. 

cg2

Nastavi sa čitanjem

Patrola CRNA GORA 2021- I dio

Piše: Stanko Zarić

KONAČNO. Krećemo na more :)
Idemo prije naših putnika, da bismo iz prve ruke provjerili ponudu i dali preporuke kako najbolje provesti odmor koji svi, nakon prošle vanredne godine, toliko iščekujemo. 

Crna Gora 1

Naravno, prvo pitanje je gdje možemo ići i pod kojim uslovima. Koliko je pandemija poremetila ili promijenila uslove putovanja i ljetovanja, šta se u međuvremenu promijenilo u ponudi i kako najbolje isplanirati, rezervisati i otići na odmor.

Nastavi sa čitanjem

Krećete na skijanje automobilom? Kako izbjeći probleme?

Sniježne padavine donose puno radosti i obećavaju nezaboravan provod, bilo da zimujete sa porodicom ili u prijatnom društvu.

voznja1Odlazak u zimske centre sopstvenim automobilom podrazumijeva dobro pripremljen auto za ekstremne zimske uslove. Podrazumijeva se da imate kvalitetne zimske gume i kompletno spreman auto, ali pored toga najčešće ćete morati da pokažete vozačko umijeće na samoj planini. Zato nekoliko osnovnih stvari o vožnji po takvom vremenu može da smanji rizik od neugodnih situacija i eventualnih nesreća.

Nastavi sa čitanjem

Kupiti ili iznajmiti skijašku opremu?

Izvor: skijanje.com

Dilema koja se često postavlja pred odlazak na zimovanje.

Za početak - skije iz rentala Za početak - skije iz rentala

Koje skije da kupim, pitanje je koje često postavljaju početnici, pa čak i skijaši koji spadaju u grupu naprednijih početnika. Ipak, pravo pitanje je – da li uopšte da kupim skije?

Definitivan odgovor je ne. Jer bolje je da ih iznajmite. Za početnike i malo naprednije (u tu grupu svrstavam one koji nisu baš prvi put na snijegu) nema potrebe da troše novac na nove skije. Procjenjuje se da par novih "dasaka" može da izdrži deset do dvadeset nedjelja na snegu, što je za većinu rekreativaca deset do dvadeset godina!

Nastavi sa čitanjem

Istorija skijanja na Jahorini

Pogledajte zanimljivu priču o početku skijanja na Jahorini sa početka XX veka pa sve do 70-ih godina.

Hotel  Hotel "Jahorina"

Austrougarski period

Prvi objekat većeg kapaciteta na Jahorini je bila lovačka kuća izgrađena 1878. od strane Austrougarske buržoazije koja je lovila na Jahorini. Značajan korak na razvoju smučanja napravljen je 4. aprila 1905. godine, kada je u Sarajevu osnovan odjel Radničkog turističkog društva “Prijatelj prirode” kao ogranak društva “Die Naturfreunde”. Zimsko planinarenje, odnosno planinarenje uz upotrebu smučki postaje jedna od djelatnosti ovog naprednog društva, čije je, inače, samostalno djelovanje nastavljeno i po završetku prvog svjetskog rata.

Nastavi sa čitanjem

Zašto je skijanje dobro za zdravlje

Izvor: skijanje.com 

Skijanje i bordovanje, pored uživanja na bijelim stazama i čistom vazduhu, pruža mnoge zdravstvene benefite.

Skijanje je odlično za zdravlje  Skijanje je odlično za zdravlje

Ukoliko ste već rezervisali ili bili na skijanju (ili bordovanju), vjerovatno ste imali želju da usavršite svoju tehniku i da je učinite boljom nego prošle godine. Međutim, da li ste znali da vam skijanje može obezbjediti dosta zdravstvenih benefita? To bi trebalo da bude osnovni razlog koji će vas natjerati da budete redovan gost na bijelim stazama.

Nastavi sa čitanjem

Putovanje u Izrael - Svetu zemlju

Danas vas vodimo na putovanje na koje svako treba da krene bar jednom u životu - putovanje u Izrael.

Izrael

Za početak, da vas ukratko upoznamo sa Izraelom. Pejzaži koje ćete vidjeti u izraelu su potpuno drugačiji od našeg životnog okruženja, prije svega jer dvije trećine površine Izraela predstavlja pustinja. Mrtvo more je najniža tačka na Zemlji, na 408 metara ispod nivoa mora. Kakvo vrijeme vas očekuje u Izraelu? U primorskim gradovima, poput Tel Aviva i Haife čeka nas mediteranska klima, ali kad se zaputite dublje na kopno možete očekivati znatno svježiju i oštriju klimu. 

Nastavi sa čitanjem

Najzanimljivija mjesta u Moskvi - top 10 lokacija koja morate vidjeti

Ako nikad niste bili u Rusiji vjerovatno imate prvu pomisao na ogromnu zemlju u svakom smislu. Nije ni čudo.
Najzanimljivija mjesta u Moskvi

Rusija je zemlja koja objedinjuje dva kontinenta, zemlja burne istorije koja već vijekovima diktira tok civilizacije. Vjerovatno i Moskvu zamišljate kao grad beskonačnih bulevara, sa ogromnim trgovima. grad ruske zime i slovenske duše... Da li je moguće upoznati ovaj grad u jednom putovanju? Ni slučajno. Za vas smo odabrali najzanimljivija mjesta u Moskvi koja morate vidjeti u prvom dolasku. 

Nastavi sa čitanjem

Putovanje u Milano - italijanski i evropski centar mode i stila

Putovanje u milano
Ono o čemu se među ljubiteljima uzbudljivih putovanja ovih dana najviše govori je putovanje u Milano, italijansku i evropsku prijestonicu mode i stila. I ne samo toga. Sjever Italije je znatno razvijeniji od ostatka ove prelijepe zemlje, a Milano je svakako poslovni, finansijski, industrijski, transportni, kulturni i sporstki centar ovog dijela Evrope. Krenimo na uzbudljivo putovanje u Milano!

Nastavi sa čitanjem

Vikend u Beču - šta obavezno morate vidjeti za tri dana

Piše: Stanko Zarić

Imate nekoliko slobodnih dana i rado biste ih proveli sa dragom osobom ili prijateljima u nekoj atraktivnoj  evropskoj metropoli, onda je vikend u Beču prava priča za vasVeć godinama stanovnici Beča važe za najzadovoljnije i najsrećnije građane neke metropole. Vodimo vas u obilazak koji će vam otkriti zašto je to tako.

Vikend u Beču

Nastavi sa čitanjem

UPIT ZA REZERVACIJU

Nedavno pregledano

ADRESA

Bijeljina, Meše Selimovića 23a

TELEFON

+387 55 227 310

E-MAIL

info@happytravelbn.com

INFORMACIJE

Radno vrijeme: 

  • pon - pet: 08-20 h
  • subota: 09-15 h

Svi programi putovanja koji se nalaze na našoj web stranici su isključivo INFORMATIVNOG i PROMOTIVNOG karaktera. Zvanični programi putovanja sa cjenovnikom dostupni su u agenciji i oni su sastavni dio ugovora o putovanju.

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter za najatraktivnije ponude
Light rain
Bijeljina | 17.67°C

Ko je na mreži: 1209 gostiju i nema prijavljenih članova